MEEST GESTELDE VRAGEN
over Mindfulness, Meditatie en Yoga
Mindfulness
Waar is Mindfulness goed voor?
Onderzoeken laten zien dat mensen die regelmatig aan Mindfulness doen, zich beter kunnen concentreren en productiever zijn. Ook is aangetoond dat mediteren helpt om rustiger te blijven tijdens stressvolle momenten. Mensen die bewust aan mindfulness doen, laten in onderzoek een beter kortetermijngeheugen zien.
Daarnaast kan mindfulness de houding van mensen op een positieve manier beïnvloeden. Er is aangetoond dat bij mensen die mediteren meer activiteit in de hersenen is delen die betrokken zijn bij zorg, gulheid en vriendelijkheid. Dit helpt je bewuster om te gaan met emoties, zowel die van jezelf als die van anderen. Bovendien kan je met Mindfulness leren om jezelf goed te kunnen ontspannen en het stressniveau in je lichaam omlaag brengen.
Hoe doe je het dan?
Bewust worden van het moment kan door jezelf af te leiden van je gedachten. Bijvoorbeeld door je aandacht naar je ademhaling te brengen, of naar je lichaam.
Maar wat als ik boos of gestrest ben?
Dan is het juist super nuttig om weer bewust te worden van het moment. Stress zorgt ervoor dat je minder empathisch en sneller geïrriteerd bent, en dan kunnen we er wel eens wat uitgooien waar we later spijt van hebben.
Wanneer je bewust wordt van het moment, van je ademhaling of je lichaam, vermindert dit direct je gevoel van stress en woede. Hierdoor is het makkelijker om tijdens een situatie bewust te reageren of niet te reageren.
Yoga
Moet ik lenig zijn?
Nee dit is zeker niet nodig en ook niet het doel van yoga. Het ene lichaam is flexibeler dan het andere, maar iedereen kan Yoga gebruiken om spanning los te laten wanneer je je stijf voelt. Uiteindelijk zal je na vaker Yoga doen wel flexibeler worden, maar je leven verandert echt niet omdat je je tenen kan aanraken.
Het draait in Yoga vooral om: bewust worden van je lichaam, en de verbindingen tussen je ademhaling, je gedachten en je lichaam.
Wat als ik pijn voel?
Met Yoga leer je bewust te worden van je lichaam. Hierdoor voel je ook beter aan wat pijn is en wat ongemakkelijk is. Stretchen voelt soms ongemakkelijk, want je bent spanning aan het loslaten. Je wil pijn echter voorkomen. Dus als je op 1 specifieke plek, in plaats van een groter gebied pijn ervaart, scherpe pijn voelt, of merkt dat je sneller gaat ademen, door je mond gaat ademen, of je gezicht vertrekt, dan stretch je te diep. In dat geval kan je beter een stukje terugkomen en de ontspanning terugvinden in de houding.
Meditatie
Mag ik dan nergens aan denken?
Als je gaat mediteren zal je zeker aan van alles denken, soms aan een paar dingen, soms aan heel veel dingen tegelijk. Aan dingen die gebeurd zijn, gaan gebeuren, of alleen in jouw hoofd gebeuren, aan van alles dus!
Meditatie betekent niet dat je niet mag denken, want dat kan je niet forceren. Maar de beoefening van meditatie is vooral om je gedachten op te merken, en je aandacht terug naar het moment te brengen. Dus eigenlijk denk je nog steeds van alles, maar laat je die gedachten even voor wat ze zijn, zonder ze serieus te nemen of erin te ‘verdwalen’.
Moet ik in kleermakerszit kunnen zitten?
Nee hoor, zittend op een stoel, staand, lopend, liggend, je kan mediteren zoals je wilt. Traditioneel mediteren monniken in lotushouding zodat het makkelijker is om je rug recht te houden en je zitbotten contact maken met de aarde. Zo kunnen ze lang stil blijven zitten. De ‘makkelijkere’ versie van lotus, kleermakerszit is voor ons echter ook vaak lastig, omdat we het niet gewend zijn om zo te zitten. Je kan het dus proberen op je mat, of op een kussen, maar als dit niet goed voelt kan je ook op een stoel zitten.
Wat als ik pijn voel?
Gek genoeg is dat vaak een goed teken. Wanneer we mediteren en bewust worden van ons lichaam, kan het zijn dat we opeens dingen gaan voelen die we niet eerder voelden. Dat komt doordat je eerst meer met je gedachten bezig was dan met je lichaam. Al je aandacht ging dus naar je brein, waardoor je niet bewust voelde dat je schouders stijf waren, of je onderrug pijnlijk aanvoelde. Doordat je dit nu voelt, betekent het ook dat je dat gevoel even aandacht kan geven. Wanneer je dat niet doet wordt iets eerst erger, totdat je het wél opmerkt en er iets aan kan doen. Nu ben je er eerder bij.
Wat als ik niet stil kan zitten?
Geen probleem. Je kan namelijk een loopmeditatie doen, door elke stap bewust te zetten. Door nieuwsgierig op te merken hoe het voelt als je je voet neerzet, afrolt, en weer afzet voor de volgende stap. Dit kan je langzaam doen, zodat je heel bewust kan worden van het gevoel, en daarna die opmerkzaamheid behouden terwijl je op een normaler tempo gaat lopen.
Moet ik stil zijn?
Vaak ben je in meditatie stil, zodat je bewust je gedachten kan kalmeren. Maar je kan ook zingen/ chanten. Bijvoorbeeld door een mantra te zingen, zoals AUM, of een andere klank. Maar ook een lied met een mooie tekst kan meditatief voelen en stress helpen loslaten.
Heb je een vraag die er niet bij stond? Of ben je er klaar voor om een les te boeken?